Продавець MAG-VISION розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
125 відгуків
+380 (97) 061-31-13
+380 (95) 227-81-14
MAG-VISION
Кошик

Поліфеноли і біофлавоноїди


 

Поліфеноли та біофлавоноїди

 

Поліфеноли ― збірна назва цілого класу речовин, в який входять флавоноїди, лігніни, кумарини та інші речовини, формула яких містить фенольні групи. Сьогодні налічується понад 4000 поліфенолів, фізіологічна дія яких визначається їх молекулярною структурою. Рослинні поліфеноли ― це потужні антиоксиданти, вони захищають клітини нашого організму від ушкоджуючої дії вільних радикалів і підтримують їх нормальні функції, а також сповільнюють процеси старіння.

У природі існує величезна кількість різних поліфенолів. Вони є складовою частиною пігментів фруктів, ягід і вина ― починаючи з темно червоного і закінчуючи синім, а також білим кольором внутрішньої частини апельсинової шкірки.

 

 

Суперзірки кольори осені

Біофлавоноїди ― нетоксические сполуки рослинного походження, які зустрічаються практично скрізь. Чудесні барви осінніх лісів, існуючі завдяки биофлавоноидам, можна побачити тільки при припинення синтезу зеленого пігменту (хлорофілу). Згідно думку експертів, присутність біофлавоноїдів в королівстві рослин доводить їх необхідність для життя.

 

Біофлавоноїди отримали свою назву від латинського слова " flavus ― жовтий, так як перші флавоноїди, які були виділені з рослин, мали жовтий колір, проте багато флавоноїди мають інше забарвлення або безбарвні. Зокрема, жовтий колір багатьох фруктів і овочів зумовлене не флавоноїдами, а каротинами.

 

Біофлавоноїди відіграють важливу роль. По-перше, вони надають квітів і фруктів забарвлення, яка, безсумнівно, має першорядну важливість при запиленні. Вже давно відомо, що різні кольори привертають певних комах. Більш того, біофлавоноїди захищають рослини від негативних впливів навколишнього середовища, таких як ультрафіолетове випромінювання і озон.

Їх основне призначення ― відновлювати захисні функції клітин рослин, пошкоджених різними зовнішніми факторами ― ультрафіолетом, грибами, вірусами, комахами і вільними радикалами. Було також виявлено, що біофлавоноїди регулюють транспортування ауксину (рослинного гормону), що відповідає за розвиток і ріст рослин.

Захисна роль поліфенолів і біофлавоноїдів обумовлена антиоксидантними властивостями. Крім того, деякі біофлавоноїди мають антибактеріальні та фунгіцидними (протигрибковими) якостями. В ході лабораторних та епідеміологічних досліджень було доведено, що флавоноїди володіють цінними хімічними, біологічними та біохімічними властивостями, важливими для захисту здоров'я та попередження захворювань.

Вміст біофлавоноїдів в білій шкірці цитрусових допомагає вберегти вітамін С від окисного руйнування. У природі цитрусові флавоноїди зустрічаються в основному в комплексі з вітаміном с, серед них найбільш відомі: рутин, гесперидин, кверцетин. При цьому кверцетин (у складі БАД ЛивЛон) відіграє провідну роль.

Доведено, що біофлавоноїди допомагають знизити гіпертонію і усунути різного роду алергії. Як не дивно, до цього часу ця цінна група сполук грала другорядну роль на арені біохімічних процесів.

Сьогодні, коли корисні властивості кверцетину отримали загальне визнання (раніше він називався вітаміном Р), біофлавоноїди стали суперзірками! Такі цитрусові, солодкий апельсин, лимон, мандарин, грейпфрут, є багатими джерелами біофлавоноїдів, які містяться в м'якій шкірці, не має запаху і смаку. На жаль, очищаючи фрукт, ми, як правило, викидаємо її.

 

 

Цілющі властивості флавоноїдів

Крім потужного антиоксидантної дії, флавоноїди володіють ще і так званої P-вітамінною активністю ― вони здатні зменшувати проникність стінок кровоносних судин. Тому їх раніше називали вітаміном P (від слова permeability ― проникність). Це їх властивість обумовлена здатністю стимулювати вироблення колагену ― основного компонента сполучної тканини. Різні види флавоноїдів мають також і іншими, досить чудовими цілющими властивостями.

 

 

Кверцетин

 Кверцетин ― найбільш сильний антиоксидант серед флавоноїдів. Вважається навіть, що його антиоксидантна активність вище, ніж у альфа-токоферолу, тобто,вітаміну Е. Кверцетин має також антиалергічну дію, так як він пригнічує синтез гістаміну. Крім того, він блокує дію деяких ферментів, що беруть участь у метаболізмі арахідонової кислоти, що пригнічує синтез інших запальних медіаторів ― лейкотрієнів, які мають у 1000 разів сильніше запальне дію, ніж гістамін.

У медицині кверцитин застосовується також як засіб для профілактики захворювань серця і судин. Він підтримує серцеву діяльність тим, що покращує енергопостачання серцевого м'яза (за рахунок поліпшення коронарного кровообігу), пригнічує синтез тромбоксану і знижує АТ. Люди, що вживають з їжею багато кверцетину, значно менше схильні до ризику інфаркту та інсульту, і у них менше ймовірність тромбозів.

Нещодавно було відкрито ще одне чудове властивість кверцетину ― його здатність викликати апоптоз (загибель) ракових клітин. Справа в тому, що в ДНК кожної клітини міститься "антираковий" ген р53, який в разі, якщо клітина "збивається з шляху істинного", змушує її самознищитися. У 50-60 відсотків випадків виникнення новоутворень викликано мутаціями антиракової гена, який перестає реагувати на неправильну поведінку клітини.

Кверцетин ж реабілітує цей ген, що викликає самогубство ракових клітин. З застосуванням кверцетину отримані хороші результати в лікуванні різних видів раку, зокрема раку молочної залози, простати, товстої кишки, лімфогранулематозу.

Кверцетин має також антивірусною активністю, і, як і інші флавоноїди, володіє імуностимулюючою дією ― він покращує функції імунних клітин, таких як фагоцити, Т - і В-лімфоцити, що підвищує активність імунітету і збільшує вироблення антитіл.

 

 

Рутин

 Рутин є глікозидом кверцетину, рослини синтезують його з кверцетину та дисахарида рутинозы. Його структура дуже схожа на структуру флавоноїдів, що містяться в знаменитому екстракті листя гінкго білоба. Так само, як кверцетин, рутин використовується в багатьох країнах як засіб для захисту кровоносних судин і входить до складу багатьох полівітамінних і рослинних препаратів. Він також сприяє значному зниженню венозного набряку.

Рутин є антисклеротичну елементом: крім захисту капілярів, він також зменшує цитотоксичність окислення ЛПНЩ-холестерину і знижує ризик серцево-судинних захворювань. Рутин проявляє лігандні властивості ― він може з'єднуватися з катіонами металів, зокрема, двовалентного заліза, захищаючи їх від перекисного окислення, яке перетворює вільне залізо в небезпечний кисневий радикал, що ушкоджує клітини, особливо серцевий м'яз. Є навіть такий термін ― "іржавіння серця", яке викликане дією вільних радикалів, які переводять двовалентне залізо в гіперактивний тривалентний іон.

Очі є практично єдиним місцем в організмі, де кровоносні судини можна безпосередньо спостерігати. Сітківка ока має надзвичайно розгалужену капілярну мережу, тому при порушенні прохідності капілярів і підвищеною їх крихкості розвивається ретинопатія ― важке захворювання сітківки, що може призвести до втрати зору. Ретинопатія може проявлятися на тлі діабету, гіпертонії, атеросклерозу, глаукоми та інших захворювань.

В одному дослідженні хворим глаукомою був призначений рутин з вітаміном с для зменшення крововиливів у сітківку. З 26 хворих у сімнадцяти після прийому рутина внутрішньоочний тиск знизився. Доктор Сомервиль-Лардж, автор цієї статті, повідомляє, що один тільки вітамін С ніяк не вплинув на провідність капілярів. Він пише також, що рутин допомагає не тільки при глаукомі, але і при захворюваннях сітківки, пов'язаних з діабетом або високим кров'яним тиском.

 

 

 

Гесперидин

 Гесперидин, ще один учасник цієї зв'язки, багато в чому схожий з іншими біофлавоноїдами, але має також і своїми особливими достоїнствами. Почну з того, що його венотонизирующие і венопротекторные властивості, мабуть, найбільш виражені сильно, і тому саме гесперидин є головним компонентом більшості препаратів, які застосовуються для лікування варикозного розширення вен, трофічних виразок, геморою, а також тромбофлебітів.

Антигістамінну дію гесперидину не слабкіше, ніж у кверцетину, тому він застосовується в Європі при лікуванні сінної лихоманки, інших видів алергії та деяких аутоімунних захворювань. Як і рутин, він має протиракову дію, однак його механізм пов'язаний, мабуть, з інгібуванням синтезу поліамінів.

Гесперидин має також найбільш вираженим естрогеноподібною дією. Всі біофлавоноїди за структурою нагадують естрогени, чому їх і називають фітоестрогенами. Ця їх особливість дозволяє їм займати місця відсутніх естрогенів на естрогенових рецепторах клітин, і тим самим частково компенсувати эстрогенодефицит. Можливо, саме з цим пов'язана і його здатність зменшувати втрати кісткової маси.

Завдяки цій властивості, гесперидин допомагає полегшити симптоми менопаузи, а також допомагає при лікуванні пухлин жіночої статевої сфери. Справа в тому, що фітоестрогени, на відміну від естрогенів, не мають канцерогенну активність, тому нормалізують гормональний баланс і при гіпо-, і при гиперэстрогенных станах.

Здатність гесперидину інгібувати дію ферментів, що беруть участь у ліпідному обміні, знайшла застосування при профілактиці і лікуванні ожиріння і цирозу печінки. А його коллагенобразующие властивості послужили основою для створення кремів проти зморшок і мішків під очима. Він підвищує еластичність шкіри і сприяє її омолодженню.

На жаль, у російськомовних джерелах майже не знаходить відображення одна важлива особливість гесперидину – його здатність захищати інші біофлавоноїди від пошкодження вільними радикалами, підтримувати та збільшувати їхню активність. Саме тому гесперидиновий комплекс включається до складу найбільш сучасних мультивітамінних препаратів.

Біофлавоноїди найкраще працюють у комплексі один з одним та з вітаміном С – коротше, у тому вигляді, як ці речовини зустрічаються в природі. Адже Альберт Сент-Дьорді, який відкрив вітамін С, відкрив, по суті, натуральний С-комплекс.

У такому вигляді біофлавоноїди зустрічаються в багатьох рослинах, хоча в різних їх частинах можуть переважати ті чи інші речовини. Так, наприклад, багатими джерелами рутина служать листя рути і гречки, кверцетину ― цибулиння, гесперидину ― цедра і сік цитрусових.

Біофлавоноїди не токсичні і не викликають алергії. Рослинні флавоноїди давно застосовуються в фітотерапії і фитокосметике, а в останні роки знаходять все більше застосування і в медицині.

 

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner